...og så skal den lige på nettet :-)

“Vi skal udgive digitalt i stedet. Det er blevet for dyrt at trykke og især sende vores blad ud.” Den holdning og beslutning bliver mere og mere almindelig.

Hvad er der så af muligheder?

De fleste designs starter - og ender - i Indesign. Og Indesign er bygget til det, Så derfor er der rige muligheder for at lave digitale formater fra Indesign.

“Og det skal være ligeså lækkert som vores flotte blad,” er næste træk. Så bliver det mange gange svært. For hvad er lækkert. Er det samme design på den store og lille skærm, eller er lækkert at det er let at læse hvorsomhelst.

Du kan ikke få det hele. Så der skal vælges – alt afhængig af, hvad der er vigtigst. Herunder er der tre forskellige løsninger på tre meget forskellige udgivelser.

CASE-1: Welum

Welum laver coffee-table-books. Lækre udgivelser i stort format, der giver oplevelser, når man bladrer i dem. Den kan genskabes i Indesign, ved at udgive i epub-fixed-format. Det kan endda beriges med billedserier, video mm. Her valgte vi at udgive som e-pub-fixed-format. Se den på den store skærm. Nyd billederne - opdag de interaktive muligheder. Den fungerer sådan set også på telefonen - fordi der ikke er så meget at læse

CASE-2: Dansk Golf Union

Dansk Golf Union (DGU) vil gerne som optakt til Ryder Cup 2018 udgive en bog. Den skal kunne læses uden problemer på alle medier uden besvær. Det skal være en læseoplevelse mere end en visuel oplevelse. Her valgte vi at lave en e-pub-reflowable, som den primære udgivelse.

Fordelene ved dette format er først og fremmest at det tilpasser sig telefonen og computeren, så læseoplevelsen altid er i top. Og så kan man eje den, fordi den er downloadet.

Vi lavede også bogen som pdf – af hensyn til læsere der ikke har stiftet bekendtskab med epub formatet:

CASE-3: Dansk Journalistforbund - Freelancegruppen

Dansk Jornalistforbund har i mange år udgivet en populær håndbog for freelancejournalister.

Ønsket fra journalisterne var at lave et digitalt format - meget gerne lidt “magasin-agtigt”

Vi valgte at lave et website. Vi prioriterede muligheden for at opdatere let, som det vigtigste – og evnen til at tilpasse sig ethvert format.

Brug en kursusdag på at dykke ned i de digitale formater. Hvad gemmer sig bag epub, og ordene reflowable og fixed format. Og kan man lave et digitalt magasinformat.

Bo Sørensen, Pixel og Papir iniviterer til en kursusdag. Mediernes Efteruddannelse er vært og giver et tilskud. Datoen er den 6. februar.